Že tretje leto so zmagali člani ekipe prve pomoči OŠ Šempeter v Savinjski dolini

Člani ekipe pri nudenju prve pomoči.

Člani ekipe pri nudenju prve pomoči.

Predsednica RKS - OZ Žalec Pavla Artnik pri nagovoru sodelujočim.

Predsednica RKS - OZ Žalec Pavla Artnik pri nagovoru sodelujočim.

Na osnovnošolskem regijskem preverjanju iz znanja prve pomoči so odnesli prvo mesto Jera Sedminek, Milijan Matić, Larisa Leš, Maks Vasle, Kati Sedminek in Vid Novak . Preverjanje je organiziralo naše območno združenje Rdečega križa, udeležilo pa se ga je 5 ekip iz Celjske regije. Člani ekip so morali najprej pisati teste iz postopkov prve pomoči in o delovanju Rdečega križa, kasneje pa se preizkusiti še v praktičnem delu prve pomoči.

Sodelujoče sta pozdravila predsednica RKS – Območnega združenja Žalec Pavla Artnik in ravnatelj OŠ Šempeter v Savinjski dolini Uroš Vidmajer. Članom ekip sta med drugim sporočila, da naj ne bodo preveč razočarani, če ne bodo zasedli najvišjih mest, saj v vsakem primeru znajo pomagati in nuditi prvo pomoč, kar je najbolj pomembno,

Vsaka ekipa je morala oskrbeti namišljene poškodovane na šolski predstavi, kolesarskem izpitu in vajah v učilnici za kemijo. Ocenjevalci, predavatelji prve pomoči, so ocenjevali delo vodij ekip, ustreznost oskrbe odprtega zloma leve goleni, poškodbe trebuha in obraza, kemične opekline roke in prstov, oskrbo sladkornega bolnika in oživljati navidezno mrtvega učenca.

Namen teh preverjanj je naučiti mlade za ustrezno nudenje prve pomoči do prihoda NMP. Preverjanja so sestavljena iz treh stopenj: lokalnega, regijskega in državnega preverjanja. 6-članske ekipe, izmed katerih je eden član vodja, morajo pokazati znanje iz postopkov prve pomoči in o delovanju Rdečega križa. Člani poleg pisnega opravijo še praktični del, kjer v namišljenih poškodbah nudijo prvo pomoč. Ekipa z največjim številom točk se uvrsti na naslednji nivo.

Poleg ekipe prve pomoči OŠ Šempeter se je preverjanja udeležile še ekipe OŠ Dramlje, ki je osvojila 2. mesto, OŠ Marjana Nemca Radeče, ki je osvojila 3. mesto ter OŠ Zreče in OŠ Frana Kranjca Celje.

Ekipa OŠ Šempeter v Savinjski dolini se bo udeležila državnega preverjanja v znanju iz prve pomoči, ki bo v Slovenskih Konjicah, 11. maja.

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.