Krvodajalce testirajo na virus Zahodnega Nila

Potek krvodajalske akcije v Elektru Celje, enoti Šempeter.

Potek krvodajalske akcije v Elektru Celje, enoti Šempeter.

Letošnjo osmo terensko krvodajalsko akcijo smo s Krajevno organizacijo Rdečega križa Šempeter dopoldne pripravili v prostorih šempetrske enote Elektra Celje. Akcije se je udeležilo 55 krvodajalcev, kar je pričakovana številka, saj so krvodajalci še na dopustih ali pa jim ne odgovarja pretoplo vreme.

Transfuzijska služba je medtem uvedla presejalno testiranje vseh krvodajalcev na prisotnost virusa Zahodnega Nila (WNV) za področje celotne Slovenije zaradi primera okužbe pri ljudeh v Sloveniji v začetku septembra. 

Dodatno testiranje odvzete krvi izvajajo do konca letošnjega novembra. Transfuzijska služba je do uvedbe testiranja na WNV varnost krvi zagotavljala s skrbnim izborom krvodajalcev, zato je moral krvodajalec, ki se je nahajal na območju pojavnosti z WNV, odložiti darovanje krvi za 28 dni. 

Transfuzijska služba s temi in številnimi drugimi ukrepi za preprečevanje prenosa bolezni s transfuzijo krvi zagotavlja kakovostno in varno preskrbo s krvjo v skladu s strokovnimi smernicami in standardi.

Do konca leta bomo v Spodnji Savinjski dolini izvedli še 5 krvodajalskih akcij, naslednja bo v veroučni učilnici na Polzeli 18. septembra.

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.