Mesec prve pomoči

14. septembra obeležujemo svetovni dan prve pomoči

Drugo septembrsko soboto obeležujemo svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa začnemo z mesecem prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je »Prva pomoč in šport«, ki izpostavlja ne le športne poškodbe, temveč tudi življenjsko ogrožajoča stanja.

V letošnji poslanici ob svetovnem dnevu prve pomoči, je predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Ana Žerjal, med drugim zapisala: »Šport pogosto zaznamujejo tudi športne poškodbe pri tekmovalcih. Med olimpijskimi igrami je žal prišlo tudi do tragičnega dogodka -  zastoja srca boksarskega trenerja iz Samoe gospoda Lionela Elika Fatupaita. Navedeni dogodki poudarjajo, da morajo biti znanja in veščine prve pomoči dostopna vsakomur. Vsakdo lahko reši življenje, kar so letos vneto dokazovali tudi naši najmlajši in mladostniki na državnih preverjanjih znanj prve pomoči, ki so maja letos potekala v Slovenskih Konjicah.«

Prva pomoč je vsekakor eno najpomembnejših humanih dejanj tako pri Rdečem križu Slovenije kot tudi pri naših partnerjih, s katerimi tudi letos sodelujemo v mesecu prve pomoči – Slovenski reanimacijski svet, Zveza študentov medicine Slovenije, Sekcija reševalcev v zdravstvu in medijski partner Val 202, še vedno želimo, da ti osnovni gradniki za krepitev družbe postanejo tudi del osnovne splošne izobrazbe. Hkrati že vse od epidemije covida-19 ter vse bolj prisotnih različnih vrst nesreč opominjamo, kako pomembno je najprej poskrbeti za varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebni osebi. Hkrati pa so navedeni dogodki izpostavili, da so številne strukture in reševalne službe preobremenjene. Prva pomoč, vključno z oživljanjem, je ključno dejanje za učinkovito in hitro oskrbo poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja.

Tudi letos bodo v obdobju meseca prve pomoči v organizaciji naših območnih združenj potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice, tako za najmlajše kot tudi starejše, saj želimo tudi letos opozoriti na pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči. K sodelovanju smo tako povabili tudi športnike, ki bodo zgled našim najmlajšim pri učenju tako pomembne veščine kot je prva pomoč. Vsako človeško življenje je pomembno, zato moramo svoja znanja in veščine prve pomoči redno obnavljati in nadgrajevati. O vseh dogodkih vas bomo redno obveščali prek naše spletne strani in družbenih omrežij, nas in ostalih partnerjev v mesecu prve pomoči.

Naj vas ob tej priložnosti opozorimo še na trideseto državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenija, ki bo 5. oktobra 2024 potekalo v Radovljici. Petnajst ekip prve pomoči iz cele Slovenije bo prikazalo svoja znanja in veščine prve pomoči, o podrobnostih dogodka pa vas bomo obvestili v kratkem.

Pri Rdečem križu Slovenije pa smo v dneh pred mesecem prve pomoči izdali tudi poučno pravljico Medved Henri in Klic na 112, ki je namenjena predšolskim otrokom in prvi triadi osnovnošolcev in je zgolj prva v nizu tovrstnih poučnih pravljic. Pri njihovem ustvarjanju izhajamo iz povsem vsakdanjih situacij, ki bodo na podoben način predstavile vse pomembne teme prve pomoči. Povezovalni lik pravljice je naša vse bolj uveljavljena in prepoznana maskota, medved Henri, ki glavnemu junaku Janu podzavestno pomaga z nasveti in ga vodi. Pravljico je sofinancirala Uprava RS za zaščito in reševanje in predstavlja odlično osnovo, da tudi otroke začnemo nagovarjati z osnovnimi informacijami glede prve pomoči – kam poklicati v primeru nesreče oz. nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ter kaj sporočiti. 

Mesec prve pomoči 2024 bo poln raznovrstnih aktivnosti in dogajanj z željo sporočiti, da »vsakdo lahko reši življenje.«

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.