Bolničarji so pomagali zdravstvenemu osebju

Bolničarka Mojca Gregorc v zaščitni obleki.

Bolničarka Mojca Gregorc v zaščitni obleki.

V transportni službi in na covid oddelku Splošne bolnišnice Celje so zdravstvenim delavcem tudi v 4. valu, od 17. novembra do 17. decembra lani, priskočili na pomoč naši bolničarji/prostovoljci iz 7-ih območnih združenj RK celjske regije. Koordinacija in zagotavljanje bolničarjev je bilo učinkovito zaradi utečenega načina dela v preteklih mesecih.

V območnih združenjih RK so se hitreje odzvali, saj so bili bolničarji že pripravljeni na morebitno ponovno aktivacijo. Vsi bolničarji tudi tokrat niso mogli sodelovati, kljub temu da podjetjem država povrne stroške zaposlenim za odsotnost, saj so imela podjetja konec leta povečan obseg dela.

Zaradi tega bo vseh 8 območnih združenj RK s celjskega po 15. januarju organiziralo usposabljanja novih kandidatov za bolničarje/prostovoljce, ki jih bodo napotili na pomoč v bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, na masovne nesreče in zdravstveno varstvo na prireditvah. Strokovni center za prvo pomoč pri RKS je posodobil in skrajšal program temeljnega usposabljanja za bolničarje s 70 na 45 ur.

Bolničarji se prostovoljno udejstvujejo aktivnosti in se odzovejo, ko jih potrebujejo, ob tem pa je treba upoštevati tudi, da gre za delo, ki ga lahko odklonijo, če imajo kakršnekoli pomisleke, kar moramo spoštovati.

Po pripovedovanju naših bolničark Mojce Gregorc in Anje Donko je celjska bolnišnica sestavljena iz labirinta hodnikov, zaradi česar si je težje zapomniti prehode. Tokrat so bili že navajeni in so se bolje znašli pri prevozu bolnikov na oddelke in z njih, jim pomagali pri pripravah na operacije ter nosili perilo v pralnico in material iz skladišča.

 

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.