Akcije v Žalcu se je udeležilo kar 127 krvodajalcev

Kri je darovala tudi direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik.

Kri je darovala tudi direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik.

Krvodajalci pri darovanju krvi.

Krvodajalci pri darovanju krvi.

Letošnjo tretjo krvodajalsko akcijo smo v RKS - Območnem združenju Žalec in Krajevni organizaciji Rdečega križa Žalec včeraj prvič organizirali v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu. Najbolj primerni prostori za odvzem krvi so v pritličju, saj se lahko krvodajalci ob morebitni omotici po darovanju krvi pri hoji iz prostora po stopnicah poškodujejo. Akcije se je udeležilo kar 127 krvodajalcev, veliko znova tudi takih, ki so kri darovali nazadnje pred več leti.

V RKS – Območnem združenju Žalec smo zelo zadovoljni, ker se število krvodajalcev iz meseca v mesec povečuje. V zadnjem času je veliko pomanjkanje krvi vseh krvnih skupin, o čemer krvodajalce seznanjamo z več poslanimi SMS-vabili, ti pa razumejo, da transfuzijske službe za zdravljenje poškodovanih potrebujejo kri, zato se udeležujejo krvodajalskih akcij. Veseli smo vsakega krvodajalca, najbolj pa tega, da se k darovanju prijavlja čedalje več takih, ki kri darujejo prvič.

Krvodajalci morajo imeti ob vsakem obisku s seboj osebni dokument, ki ga predložijo ob vpisu. Potem jim preverijo koncentracijo hemoglobina v krvi in ob prvem obisku določijo orientacijsko krvno skupino AB0. Pregledajo medicinski vprašalnik ter izmerijo krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in vprašalnika se zdravnik odloči o primernosti za darovanje krvi. Odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu. Po odvzemu se krvodajalci okrepčajo z malico in počakajo vsaj 20 minut, da se pokaže njihovo dobro počutje po odvzemu.

Na dan odvzema krvodajalcem svetujemo počitek in odsvetujemo težje fizične napore, npr. športne aktivnosti, težje delo, delo na višini, potapljanje, maraton. Priporočamo večji vnos tekočin in počitek. Telo nadomesti celice v nekaj dneh, tekočino pa že v nekaj urah po odvzemu.

Neželeni učinki darovanja krvi so redki. Pojavi se lahko omotica, vrtoglavica, slabo počutje, včasih tudi izguba zavesti ali kolaps. Ti učinki so prehodni in po navadi po ustrezni oskrbi krvodajalca (namestitev v ležeči položaj z dvignjenimi nogami, počitek, nadomeščanje tekočine) povsem izzvenijo. Na mestu vboda v žilo lahko nastane podplutba ali drugi redki lokalni zapleti (poškodba živca, oteklina vene, punkcija arterije). Zato transfuzijske službe prosijo, da jih obvestite ob kakršnih koli težavah ali boleznih po odvzemu krvi.

Redne krvodajalce in tiste, ki bodo kri darovali prvič vabimo na naslednjo krvodajalsko akcijo, ki bo v Hotelu Prebold, 9. junija, od 7. do 10.

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.