Mesec prve pomoči

10. september je svetovni dan prve pomoči, 16. oktober je svetovni dan oživljanja

Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) je leta 2000 uvedla svetovni dan prve pomoči. Vsako leto več kot 100 društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca po vsem svetu drugo soboto v septembru organizira dogodke in slovesnosti za ozaveščanje javnosti o tem, kako lahko prva pomoč rešuje življenja vsak dan in v kriznih situacijah. IFRC meni, da bi morala biti prva pomoč dostopna vsem – tudi najbolj ranljivim, in bi morala biti tudi sestavni del širšega razvojnega pristopa.

Znanja in veščine prve pomoči morajo biti dostopna vsakomur, saj so ta pomemben gradbeni element k zagotavljanju osebne varnosti in varnosti lokalne skupnosti. S tem uresničujemo Strategijo 2030, katere cilji so zmanjšati negativen učinek nesreč, števila umrlih in obolelih ter povečati kapacitete lokalne skupnosti in družbe.

Zavedati se je potrebno, da zaradi pomanjkanja pravočasne ali neustrezne prve pomoči vsako leto umre oziroma utrpi zdravstvene posledice na milijone ljudi. Prva pomoč z oživljanjem je ključno dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja.

Poudarjamo pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči. Medse vabimo otroke, mladostnike, odrasle in starostnike, da se naučijo oziroma obnovijo svoja znanja prve pomoči. Vsako človeško življenje je pomembno, zato moramo svoja znanja in veščine prve pomoči redno obnavljati.

Vljudno vabljeni na brezplačne prikaze temeljnih postopkov oživljanja: https://zalec.ozrk.si/sl/tecaji/

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.