Žalske krvodajalske akcije se je udeležilo 84 krvodajalcev

Krvodajalci pri odvzemu krvi.

Krvodajalci pri odvzemu krvi.

ZTM Ljubljana nas je še dan pred današnjo krvodajalsko akcijo, ki je bila v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec, pozval, da k darovanju krvi še posebej povabimo krvodajalce krvnih skupin, ki jih trenutno najbolj potrebujejo.

In tako smo dodatna SMS-vabila poslali krvodajalcem vseh negativnih krvnih skupin, B+, A+ in 0+. S tem tudi krvodajalci sodelujejo pri uravnavanju zalog krvi, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Uravnavanje zalog krvi je kompleksno, zato je potrebno stalno spremljanje in ukrepanje transfuzijske službe. Zaloge krvi niso odvisne samo od krvodajalcev in zbrane krvi, ampak tudi od porabe krvi. Ta je nepredvidljiva tako po potrebnih količinah komponent krvi kot po krvnih skupinah.

Za transfuzijsko službo pa ne predstavlja problema samo pomanjkanje krvi, temveč tudi kopičenje zalog, saj imajo komponente krvi določen rok trajanja. V teh primerih ukrepajo tako, da na krvodajalskih akcijah sprejemajo omejeno število krvodajalcev ali krvodajalsko akcijo preložijo.

Grafični prikaz stanja zalog krvi po krvnih skupinah v celi Sloveniji je dodaten ukrep pri uravnavanju zalog krvi.  S tem so presegli organizacijsko razdrobljenost transfuzijske službe in združili zaloge, kar pomeni, da s krvjo ravnajo še bolj odgovorno in racionalno. 

Krvodajalce zato vabimo, da pokličejo in se, glede na stanje zalog krvi, naročijo na odvzem na najbližji transfuzijski center ali krvodajalsko akcijo. Na našem območju bo naslednja krvodajalska akcija v Hotelu Prebold, v četrtek, 8. junija, od 7. do 10. ure.

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.