Janezu Megliču v spomin

S prostovoljstvom je bil »zastrupljen«

Janez Meglič, dolgoletni podpredsednik Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Žalec, se je od nas poslovil lani na današnji dan. Rodil se je 18. aprila 1932  staršema iz delavsko-kmečke družine v Spuhlji pri Ptuju. V Mariboru je obiskoval učiteljišče. Tam so se, kot nam je povedal: »zastrupili« s prostovoljstvom na vseh ravneh.

Humanitarno dejavnost je začel kot dijak učiteljišča v Mariboru leta 1950, zadolžen je bil za podmladek Rdečega križa v OŠ Košaki pri Mariboru. V dejavnosti Rdečega križa se je vključil leta 1952 na prvem delovnem mestu v Križevcih v Prekmurju.

Družinske razmere so ga leta 1956 pripeljale v Žalec. Na začetku poučevanja v OŠ Griže leta 1956 je sodeloval v Krajevnem odboru Rdečega križa Griže. Za uspešno akcijo zbiranja pomoči za porušeno Skopje po potresu je prejel medaljo dela. V Občini Žalec  je deloval na raznih področjih kot družbeni delavec, sodeloval je tudi z organizacijo Rdečega križa.

Leta 1988 so ga izvolili za podpredsednika takratne Občinske organizacije Rdečega križa Žalec. Sodeloval je v raznih akcijah: zbiranje oblačil in obutve za socialno ogrožene, zbiranje finančnih sredstev za pripravo srečanj krvodajalcev, odpravljanje posledic poplav prizadetim v Spodnji Savinjski dolini novembra 1990.

Po upokojitvi leta 1991 je vodil begunski center v Letušu, ki je nudil zatočišče pribežalim iz nekdanje Jugoslavije zaradi vojne. Bil je aktiven krvodajalec; kri je daroval 25-krat.

Ves čas se je vključeval v prostovoljske aktivnosti Rdečega križa. Kot podpredsednik RKS – Območnega združenja Žalec si je prizadeval za dosledno izpolnjevanje nalog Rdečega križa Slovenije, s čimer je prispeval h krepitvi ugleda organizacije.

 

Spoštovanega Janeza Megliča, častnega občana Občine Žalec, bomo ohranili v spominu kot srčnega človeka.

 

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Žalec

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.